Як можна економити на комунальних платежах?

jekonomit-na-kommunalnyh-platezhah
Енергомодернізація житла – єдиний спосіб менше платити за комунальні послуги. При цьому на комунальних платежах можна економити від 40% до 70%. Розглянемо п’ять найпростіших та найочевидніших способів:

1. Утепливши стіни будинку або квартири можна досягти економії в оплаті за теплоносії до 50%.
2. Якщо замінити старі вікна на нові енергоефективні то економиться 15% коштів на енергоносії.
3. Лічильник тепла дає змогу заощадити 20% сімейного бюджету. Якщо встановити ще й регулятор на радіатори опалення, то економія буде ще відчутнішою. При використанні автономного опалення використовуйте кімнатні реостати або програматори.
4. Заміна ламп розжарювання на енергозберігаючі лампочки та підключення датчиків руху дають змогу економити до 70% на платі за електроенергію.
5 Економно використовуйте воду, правильно обирайте перед покупкою і користуйтеся побутовими приладами. Це ще одна можливість заощадити сімейний бюджет.

kak-mozhno-jekonomit

Громадяни України можуть утеплити свій будинок або квартиру, змінити газовий котел на новий більш ефективний і підключити лічильники на воду або теплову енергію коштом держави – все це завдяки урядовій програмі з енергоефективності. Цю програму в народі називають “теплий кредит”.

Що таке “теплий кредит”?

Це безповоротна і безоплатна грошова державна допомога населенню України, яку надають державні банки – “Ощадбанк”, “Укргазбанк”, “Укрексімбанк” – у розмірі:

  • 20% – безповоротної допомоги – на заміну старих неефективних газових котлів для населення.
  • 35% – на запуск енергоефективних заходів (утеплення будинків або квартир, заміну лічильників обліку води та теплової енергії, встановлення нових енергоефективних вікон) для населення.
  • 40% – для ОСББ та ЖБК, як юридичних осіб, для проведення термомодернізації та збільшення енергоефективності. Якщо у складі цих об’єднань є субсидіанти, то таке ОСББ чи ЖБК безповоротно отримують відшкодування до 70% коштів на здійснення енергоефективних заходів.

Громадяни України так само можуть отримати часткову компенсацію на енергоефективні дії не тільки з держбюджету, а й додаткові 15-20% з обласних і міських програм. Уряд України об’єднав зусилля з обласними та міськими адміністраціями та почав впроваджувати місцеві програми спільного фінансування заходів з енергозбереження для населення, що дають змогу громадянам отримувати більший розмір допомоги.

Повышение цен на энергию в Украине подействовало на поведение потребителей. Граждане Украины на собственном опыте убедились, что экономить – это выгодно. За 2014-2015 годы наше население стало использовать на 30% меньше газа. Вследствие этого сократились объемы достаточного импорта топлива и стало меньше давление на обменный курс гривны. А бездотационная стоимость на газа и тепловой энергии делает окупаемыми все проекты энергоэффективности. Этот тернистый путь прошли все страны Европейского Союза.

Наші сусіди зі східної Європи (чехи і поляки) після повалення комуністичного ладу в 1990-х опинилися практично в таких самих умовах, як і ми: низький рівень життя, проблеми в енергетичному секторі, ринкові ціни на всі енергоносії. Наразі ці країни за ефективністю використання енергоносіїв на багато обганяють Австрію або Бельгію.

Україна, хоч і з запізненням у двадцять років, але також розпочала масштабні зміни у своєму енергетичному секторі. Ці зміни неодмінно збільшать добробут українців та української держави.

Leave a Reply