Як обігріти будинок опалим листям

Умелец из Днепра рассказал порталу ecotown.com.ua, как обогреть дом опавшими листьями.

brikety-iz-listev

Дніпрянин Максим Сорока використовує опале листя для обігріву власного житла.

Перетворюючи рослинні відходи, які містять целюлозу, на паливні брикети, еко-активіст суттєво економити природний газ.

Про виробництво екобрикетів задумався, коли тесть і теща, які мешкають у власному домі, поскаржилися на дуже дорогий газ, згадує Максим Сорока. “Ми звикли спалювати листя або вивозити його на сміттєзвалища, але набагато ефективніше використовувати його для обігріву власного житла, – каже майстер. – Для цього я зробив простий і дешевий прес – на закупівлю матеріалів пішло близько 600 гривень, а на складання – 3:00 години”.

Сировиною для брикетів може бути не лише опале листя, а й бур’ян, тирса, водорості, кукурудза, лушпиння соняшника, зазначає Максим Сорока. “Як сполучний компонент для брикетів використовую подрібнений папір або крохмаль у пропорції 1:6 або 1:9, де 1 – це макулатура, – пояснює майстер. – Отримане від одного кубометра газу тепло відповідає 44 брикетам, вага кожного – становить 27-80 грам”.

brikety-iz-listev-2

Листя липи дає більше тепла (2850 кКал/кг), ніж, наприклад, листя робінії псевдоакаціі (2400 кКал/кг), ділиться досвідом раціоналізатор, додаючи, що найбільшу теплотворну здатність має листя тополі 2900 кКал/кг, середню листя яблуні – 2580 кКал/кг, а найменшу листя каштана – 2300 кКал/кг.

Виготовляти брикети з листя і трави під силу навіть тендітній дівчині, зауважує дніпрянин. “Наприклад, у мене на багато більше сили і я спресовую з листя у 80-грамовий брикет, а от моя дружина “тисне” лише 35-грамові, – пояснює Максим Сорока. – Використовувати такі брикети можна тільки в твердопаливних котлах у приватних будинках”.

Листяні брикети схожі на вугілля і потребують заздалегідь гарненько розтопленого котла, зазначає Максим Сорока. “При цьому викиди під час згоряння такого палива гірші, ніж у випадку з газом, але кращі, ніж під час згоряння вугілля, – зазначає екоактивіст. – Ми навіть пробували використовувати листя з дерев, які ростуть біля промислових об’єктів у місті, пресували з нього брикети й топили: токсичні речовини є, але їх дуже мало”.

На додачу, попіл, який залишається після згоряння брикетів, можна використовувати в присадибному господарстві як добриво для городу.

Leave a Reply