Нормативні документи – основа вашого виробництва

Якщо Ви зібралися розробити власний бізнес-проект та розповсюджувати продукцію на сучасному українському ринку товарів та послуг, то недостатньо буде лише вмінь виготовляти такий товар, навіть якщо б він користувався потенційним активним попитом. Важливо досконало опрацювати нормативно-правову базу вимог до безпеки та якості продукції у відповідній сфері. І на це може знадобитися чимало часу, аби Ваш бізнес функціонував згідно чинного законодавства України.

Саме стандартизація відповідності встановлює систему правил, норм та характеристик, від яких залежить безпека та якість товарів. Щоб дотримуватися законодавчих норм у відповідній сфері бізнесу не обійтись без наявності нормативного документу. Він безумовно потрібен через закріплену вимогу в Господарському кодексі України, де зазначається, що якість постачання продукції передбачається технічним регламентом, стандартами, технічними умовами та іншими технічними документами.

Наявність стандартизації допомагає не тільки відповідати регламенту вимог до рівня безпеки та якості товарів, а й забезпечує економічну витрату ресурсів, характеристику взаємозамінності та сумісності. В основному, стандартизація застосовується на добровільній основі для отримання довіри від клієнтів за допомогою наявності документу про відповідну якість. Проте існують випадки, коли отримання сертифікату про стандартизацію є обов’язковою вимогою функціонування Вашого бізнесу, через встановлені нормативно-правові акти.

Щоб розпочати виробництво, відповідно до стандартів, необхідно відшукати список стандартів на певний вид продукції, зіставити зазначені норми з описом товару, що готується до випуску та, якщо всі дані відповідають вимогам, замовити в офіційній агенції, яка має дозвіл на виготовлення та розповсюдження офіційних копій, нормативний документ.

Вичерпний список таких агенцій розміщено на сайті ДП «УкрНДНЦ», який є національним органом стандартизації в Україні. В Житомирській області правом розповсюджувати офіційні копії НД володіє ТОВ “ТЕСТМЕТРСТАНДАРТ”.

Тоді для чого ж потрібні технічні вимоги, якщо стандарти контролюють всі норми стосовно якості та безпеки продукції? Справа в тому, що розвиток технологій та поява нових продуктів рухаються вперед до прогресу, а тому самих стандартів або замало (не розкривають всю вичерпну суть), або вони вважаються застарілими, або ж між постачальниками та замовниками встановлюються більш високі вимоги до якості продукції й саме технічні умови (ТУ) це регламентують. Важливим аспектом в цьому випадку є відповідність ТУ всіх вимог технічного регламенту, які розповсюджуються на окрему сферу виготовлення певного типу продукції.

Розробкою ТУ зазвичай займаються виробники чи організації, що мають компетентних фахівців у цій сфері.

Через сучасні ринкові умови власникам бізнесу інколи буває важко слідкувати за новими змінами в законодавстві, в терміни оновити стандарти й ТУ, яким повинні відповідати товари, що випускаються.

ТОВ “ТЕСТМЕТРСТАНДАРТ” пропонує комплекс послуг у сфері стандартизації: починаючи з підбору відповідних стандартів, розробку їх офіційних копій до виготовлення нормативних документів на товари. Не ризикуйте своїм часом і ресурсами – звертайтеся до професіоналів!