зміни до системи соцвиплат

Через нестачу коштів анонсували зміни до системи соцвиплат

У партії “Слуга народу” оголосили про плановані зміни у системі соціальних виплат через недостаток фінансування. Система соціальної допомоги в Україні, яка є спадщиною радянського періоду, стоїть перед необхідністю перегляду через обмежені бюджетні ресурси у часи війни.

Народний депутат від “Слуги народу” та голова Комітету Верховної Ради з економічного розвитку Дмитро Наталуха висловив думку про необхідність збалансованої системи соціальних послуг у нових умовах. Він висловив погляд на те, що обсяг соціальних послуг може бути зменшений в умовах дефіциту бюджету, і наголосив на потребі створення системи, яка враховує сучасні реалії, а не залишається в минулому.

Однак Наталуха також визнав, що будь-яке зменшення соціальних гарантій може суперечити Конституції та викликати незадоволення серед громадян, оскільки соціальна держава закріплена у Конституції, і будь-які зміни можуть порушити соціальні права громадян.

Міністерство соціальної політики розробляє проєкт нового Соціального кодексу, який передбачає широкомасштабну перебудову системи соціальних пільг в Україні та зменшення витрат держави на соціальні виплати у майбутньому. Оксана Жолнович, очільниця міністерства, підкреслює необхідність адекватної оцінки кожної виплати та переформатування тих, які втратили свою актуальність, з метою створення нового соціального договору, який би відповідав потребам сучасного суспільства.

Джерело: https://biz.censor.net/n3473884