viiskovozoboviazani-maiut-60-dniv-na-o

Військовозобов’язані мають 60 днів на оновлення своїх даних

Неоновлення даних військовозобов’язаними протягом встановленого терміну тягне за собою штрафні санкції.

Законопроект про мобілізацію №10449, ухвалений Верховною Радою 11 квітня, вимагає, що військовозобов’язані протягом 60 днів з моменту набуття законом чинності мають актуалізувати свої облікові дані через адміністративні послуги, Електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста або в ТЦК.

Про це зазначила Олена Мошенець, заступниця голови Комітету Верховної Ради України з антикорупційної політики.

Вона підкреслила, що держава повинна мати точну і прозору інформацію про мобілізаційний ресурс.

За повідомленням «Судово-юридичної газети», перехідні положення закону зобов’язують громадян України, які знаходяться на військовому обліку, уточнити протягом 60 днів з моменту набрання законом чинності свої адреси проживання, контактні номери, електронні адреси (у разі наявності) та інші персональні дані.

Неактуалізація облікових даних, зокрема реальної адреси та номера телефону, може призвести до штрафів відповідно до іншого законодавства.

Законопроект 10379 передбачає, що стаття 210 КУпАП, яка регулює відповідальність за порушення правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, встановлює штрафи від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн.

Стаття 210-1 встановлює штрафи за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію від 17 тисяч до 25,5 тис. грн для громадян та від 34 тисяч до 59,5 тисяч грн для посадових осіб.

Таким чином, якщо громадянин ігнорує повістку до ТЦК або не оновлює дані про реальну адресу, йому може загрожувати штраф у розмірі від 17 тисяч грн.

Нагадуємо, що сьогодні президент України В. Зеленський підписав так званий закон про мобілізацію.

Мова йде про відповідний проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (№10449).

Hosting Ukraine