суд проти ТЦК

Жінка завернулась до суду. ТЦК затримали її чоловіка.

Жінка зверталася до суду з метою оскарження затримання свого чоловіка на блокпосту та його подальшої доставки в Територіальний Центр Комплектування (ТЦК). Рішення суду щодо цього питання було наступним:

У судовому засіданні, яке відбулося 16 січня 2024 року в Наддвірнянському районному суді Івано-Франківської області, громадянка висунула скаргу згідно зі статтею 206 Кримінального процесуального кодексу, в якій зазначила незаконність затримання її чоловіка.

За її словами, 15 січня уповноважені особи на блокпосту в Яремче незаконно затримали її чоловіка без попередження або вручення повістки. Згодом виявилося, що чоловіка доставили в ТЦК, але представники центру відмовилися повідомити про його місцезнаходження чи умови утримання.

Суддя Наддвірнянського районного суду розглянула скаргу та вирішила призначити подальше слідство. Рішення щодо незаконності затримання та подальшої долі чоловіка буде ухвалено після завершення відповідного слідства.

На судовому засіданні представниця Територіального Центру Комплектування (ТЦК) висвітлила події, які призвели до затримання чоловіка на блокпосту міста Яремча. За її словами, поліцейські та працівники ТЦК виявили чоловіка, якого вони вважали ухильником від мобілізації до Збройних Сил.

Під час затримання чоловік не мав при собі жодних документів. Однак завдяки доступу до його мобільного телефону за допомогою додатка “Дія”, поліцейські та працівники ТЦК ідентифікували особу громадянина. За використанням бази даних “Оберіг”, що відстежує військовозобов’язаних, було встановлено, що чоловік знаходиться на військовому обліку у місті Івано-Франківськ та підлягає призову на мобілізацію.

Громадянину була запропонована поїздка до ТЦК для “уточнення даних та проведення роз’яснювальної роботи”. За словами представниці ТЦК, чоловік добровільно погодився на це та того ж дня добровільно погодився пройти військово-лікарську комісію (ВЛК), особисто підписавшись про це. Також він виразив добровільну згоду на видачу йому військового квитка.

В результаті ВЛК, проведеної 15 січня, громадянин був визнаний придатним до військової служби. Того самого дня, відповідно до наказу начальника ТЦК, чоловік був відправлений у військову частину для проходження військової служби.

Представниця Територіального Центру Комплектування (ТЦК) висвітлила, що жодного незаконного затримання громадянина не сталося. За її словами, чоловік вирушив до ТЦК добровільно, пройшов медичний огляд і вирушив на військовий облік. Станом на 16 січня, він вже не перебував у ТЦК.

Суддя, розглядаючи документи, представлені ТЦК та Службою Призову (СП), відзначила, що громадянин дійсно добровільно пройшов військово-лікарську комісію, отримав військовий квиток і відправився у військову частину. За її висновком, жодних порушень з боку ТЦК не було виявлено.

Аргументи жінки про незаконне затримання чоловіка на блокпості, на думку суду, не знайшли підтвердження. Суддя звернула увагу на те, що, згідно з кримінально-процесуальним законодавством, працівники ТЦК та СП не мають права затримувати громадян в рамках кримінальної юрисдикції.

Отже, згідно з рішенням суду, чоловік громадянки фактично не був затриманою особою в розумінні кримінального процесуального законодавства, і повноваження слідчого судді не поширюються на ці правовідносини.

Суд також вказав, що у разі несхвалення дій ТЦК та СП громадянка повинна звертатися до окружного адміністративного суду. У випадку вчинення кримінального правопорушення щодо її чоловіка, слід звертатися до відповідного правоохоронного органу із заявою про вчинення кримінального правопорушення.

Отже, задоволення скарги на незаконне затримання відмовлено у порядку, визначеному статтею 206 Кримінального процесуального кодексу.

Автор: В’ячеслав Хрипун. Сайт: sud.ua