повістка-вважатиметься-врученою-навіть-якщо-ви-її-не-бачили

Повістка вважатиметься врученою, навіть якщо ви її не бачили

Повістка визначається як доставлена, незалежно від того, чи особа її реально отримала. Якщо особа не знаходиться за вказаною адресою та не має можливості фізично отримати повістку, її все одно вважатимуть доставленою. Згідно з нашою інформацією видання, дата, коли на поштовому повідомленні робиться позначка про невдачу вручення повістки за зареєстрованою адресою проживання чи перебування особи, стане датою коли треба вважати повістку доставленою, якщо особа не надала іншої адреси ТЦК. Після цього можливо обмеження права особи на керування транспортним засобом.

Неуточнення даних для військового обліку дозволяє керівнику ТЦК ініціювати звернення до поліції для адміністративного затримання особи та її подальшої доставки до ТЦК, як зазначено в оновлених нормах законопроєкту щодо мобілізації.

4 квітня набрав чинності закон, спрямований на цифровізацію військового обліку, що дозволяє державі ефективно слідкувати за місцем роботи, проживання, реєстрацією автомобіля тощо. Ця інформація включатиметься до Реєстру військовозобов’язаних, до якого ТЦК матиме доступ.

Законопроект №10449 у кінцевій версії додає до закону про мобілізаційну підготовку статтю 27 “Заходи впливу”, яка передбачає відповідальність за невиконання громадянином мобілізаційних обов’язків, включаючи ігнорування виклику до ТЦК чи медогляду, а також за неповідомлення військово-облікових даних протягом 60 днів.

У таких випадках керівник ТЦК звертатиметься до поліції для адміністративного затримання порушника. Якщо неможливо адміністративно затримати та доставити особу до ТЦК, керівник відправить громадянину рекомендованим листом з повідомленням про вручення вимогу про виконання військових обов’язків.

Дата доставлення вимоги визначається як:

  • день, коли вимога була вручена особисто під розписку через поштові послуги;
  • день, коли на поштовому повідомленні зроблено відмітку про відмову в прийнятті вимоги або про неможливість її доставки з будь-яких інших причин за адресою проживання, перебування чи реєстрації, яку особа повідомила ТЦК;
  • день, коли у поштовому повідомленні зафіксовано відмову або неможливість доставки вимоги за офіційно зареєстрованою адресою, у випадку, коли особа не інформувала ТЦК про зміну адреси.

Якщо протягом 10 днів з моменту вручення вимоги громадянин не виконав указані в ній зобов’язання, ТЦК звернеться до суду для тимчасового обмеження права особи на керування транспортними засобами до моменту виконання чи скасування цієї вимоги.

Перехідні положення вимагають від громадян України, які перебувають на військовому обліку, уточнити протягом 60 днів після набуття чинності законом свої адресу проживання, контактні дані, електронні адреси (у разі наявності) та інші персональні дані:

  • у випадку перебування на території України – особистим візитом до ТЦК за місцем реєстрації або проживання, до Центру надання адміністративних послуг або через Електронний кабінет;
  • при перебуванні за кордоном – через офіційну електронну пошту або телефон, зазначені на сайті ТЦК, або за допомогою Електронного кабінету.

Законопроект зобов’язує призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які змінили місце проживання, стати на військовий облік протягом 7 днів. У разі електронної реєстрації місця проживання, військовий облік здійснюється на основі інформації, надісланої через Єдину інформаційну систему МВС до відповідного реєстру.

Під час воєнного стану особи, які перемістилися або змінили місце проживання, повинні зареєструватися на новому місці протягом тижня після реєстрації як внутрішньо переміщені особи.

Невиконання цих зобов’язань, зокрема ненадання актуальних даних, дає ТЦК право ініціювати адміністративне затримання порушника, а також звернутися до суду за обмеженням його прав на керування автотранспортом.

А скільки буде стоїти мобілізація самому мобілізованому? Ми вже рахували це на нашому сайті. Читайте: Скільки потратить своїх грошей мобілізований

Hosting Ukraine